30.12.2006

Saddam hengiltä

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein hirtettiin uutisten mukaan aamulla. Muun muassa Australia ja Yhdysvallat ovat sitä mieltä, että oikeus on tapahtunut, mutta Euroopan unioni on arvostellut kuolemanrangaistuksen käyttöä. Erityisen kummallisena pidän sitä, että myös Ison-Britannian edustajat pitivät rangaistusta tervetulleena.

Länsimaissa Saddamia tuskin surraan, mutta Irakissa teloituksen pelätään jopa kiihdyttävän väkivaltaa. Näin voi käydä, mutta minun on vaikea ymmärtää, miten joku voi pitää kymmeniä tuhansia omia kansalaisiaan murhannutta johtajaa uskonnollisena marttyyrina. Kukaan ei kuitenkaan tosissaan voi kuvitella, että Saddam Hussein olisi teloitettu uskonsa vuoksi, kun tuomion kuitenkin langettivat irakilaiset.

Ihmettelen toisaalta joidenkin ihmisoikeusjärjestöjen kantaa siitä, että oikeudenkäynti oli puolueellinen. Hussein sai kuitenkin puolustautua, toisin kuin hänen rikostensa uhrit. Voi myös kysyä, olisiko "puolueettomampi" oikeudenkäynti mahdollisesti todennut Saddam Husseinin syyttömäksi Al Dujailin kylässä tapahtuneeseen 143 ihmisen joukkomurhaan ja lukuisiin muihin vielä selvittämättömiin hirmutekoihin? Tähän en voi mitenkään uskoa.

Kuolemantuomion käyttämistä rangaistuksena en silti käsitä. Kuolemanrangaistus on kosto, eikä kostaminen kuulu nykyaikaiseen oikeusjärjestelmään. Varsin nopeasti päätöksen jälkeen toteutettu tuomio päästi minusta Saddamin oikeastaan liian helpolla. Elinkautinen vankeusrangaistus ja vastaaminen oikeudenkäynneissä useisiin uusiin raskaisiin syytöksiin olisi sekin jo varmasti ollut melkoinen kärsimys. Toivottavasti rikosten tutkintaa ei lopeteta Saddamin kuoleman jälkeen, sillä monta ihmistä on vielä tuotava oikeuden eteen, jotta hänen valtakautensa rikosten uhrit saisivat oikeutta.

1 kommentti:

vesilasi kirjoitti...

Jos ollaan hyvin tarkkoja, periaatteessa Britannia sanoi, että homma on maan sisäinen asia ja kuolemantuomio aina väärin.

Mutta kieltämättä mitään kunnioituksen arvoistahan tuossa ei tosiaan ole, vaikka britit niin sanoisivatkin.

http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,,1980296,00.html