22.2.2007

Ihme poukkoilua

Suomi hyväksyy sittenkin EU:n päästövähennykset. Ei tätä meininkiä voi olla ihmettelemättä, tässä nimittäin esimerkki Keskustan toiminnasta, ja joka kohdassa puhutaan samasta tavoitteesta.

Keskustan vaaliohjelma (s.14): "Suomen on tuettava Euroopan unionin tavoitetta kasvihuonekaasujen vähentämiseksi vuoteen 2020 mennessä 20 %:lla vuoden 1990 tasosta."

Ilkka 19.2. 2007: "Pääministeri Matti Vanhanen varoittaa EU:n suunnittelemien uusien yksipuolisten päästötavoitteiden seuraamuksista."

Verkkouutiset 20.2. 2007: "Suomen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on tyytyväinen EU:n päästövähennysratkaisuun."

Hallituksen politiikka on merkillistä. Ensin luvataan jotain, sitten se uhkaakin yhtäkkiä suomalaista yhteiskuntaa, mutta pian ollaan taas tyytyväisiä. Ilmastonmuutoksen torjuminen on aivan liian vakava asia leikittäväksi tuolla tavalla, ja luulisi pääministerinkin sen tietävän. Moisten lausuntojen väittäminen neuvottelutaktiikaksi on melkoista selittelyä.

Hallitus on muutenkin osoittanut ilmastopolitiikassaan melkoista piittaamattomuutta. Vaikka hallitus on omassa hallitusohjelmassaan asettanut tavoitteekseen ekologisen verouudistuksen, se on tehnyt kaikkea muuta. Turpeen valmistevero on poistettu ja turvesähkön tukea on lisätty, vaikka turpeen poltosta syntyy energiayksikköä kohden enemmän päästöjä kuin kivihiilen polttamisesta. Samantapaisen tukijärjestelmän luomista esimerkiksi tuulivoimalle hallitus on sen sijaan jyrkästi vastustanut, koska se vääristäisi markkinoita. Aika loogista, vai mitä?

Hallitus myös puolitti teollisuuden sähköveron vähentäen valtion tuloja 100 miljoonalla eurolla, mutta samaan aikaan uusiutuvien energianlähteiden tukia aiotaan leikata nykyisestä 30 miljoonasta eurosta. Tämä ei ole ilmastonmuutoksen vakavasti otettavan hallituksen toimintaa, vaan kaikin tavoin vastuutonta ilmastonsuojelun väheksymistä.

Ei kommentteja: