7.10.2017

Pirkkalan uuden lukion rakentaminen ei ollut itsestäänselvää

Olin tänään 7.10. Pirkkalan lukion alumnitapahtumassa, ja pidin siellä muiden muisteluiden innoittamana lyhyen puheenvuoron prosessista, joka johti Pirkkalan uuden lukion rakentamiseen. Halusin kirjoittaa pääajatukseni myös muistiin, etteivät ne unohtuisi, vaikka puheenvuoroni ei ollutkaan valmisteltu.

Joku voi kysyä, voiko vähän yli kolmekymppinen, vuonna 2004 ylioppilaaksi kirjoittanut ihminen muistella vanhoja täällä, mutta muiden innoittamana uskaltauduin kuitenkin. Haluan nimittäin kertoa päätöksenteon taustoista ja muistuttaa, että ei ole mitenkään itsestäänselvää, että saamme olla tänään täällä Silmussa, Pirkkalan uudella lukiolla.

Minä toimin Pirkkalan kunnanvaltuutettuna 2005-2016 eli yli 11 vuotta. Tänä päivänä on kovin helppo ajatella, että Pirkkalan uuden lukion rakentaminen oli jotenkin ilmiselvää, mutta ei se ollut. Me tiedämme nyt, että Pirkkalan uusi lukio kuuluu ajatuksena historian voittajiin, mutta tie tähän hetkeen oli kaikkea muuta kuin helppo.

Muistan päättäjäajoiltani monta kokousta, joissa ihan vakavasti keskusteltiin siitä, tarvitseeko Pirkkala uutta lukiota, ja onko meillä varaa uuteen lukioon. Muistan joskus tulleeni kokouksesta kotiin miettien, pitäisikö meidän vain luovuttaa pirkkalalaisten nuorten toisen asteen koulutus kokonaan Tampereelle, kun niin paljon muitakin investointipaineita oli. Haluan olla rehellinen, ja olen valmis myöntämään ajoittain ajatelleeni itsekin, että pelkästään peruskoulut ja päiväkodit nielisivät korjauksineen hyvin paljon rahaa, ja näin ollen uusi oma lukio pitäisi jättää vain haaveeksi.

Voin myöntää, että hyvät kokemukseni Pirkkalan lukiosta ja Pirkkalan yhteislukion kannatusyhdistyksen näkyvä toiminta uuden lukion puolesta vaikuttivat ratkaisevasti siihen, että päädyin kannattamaan Pirkkalan omaa uutta lukiota ja vaadin sitä myös vuoden 2011 kunnallisvaaliteemoissani. Muistan kuitenkin hyvin, että vielä oman päätöksenikin jälkeen jouduin joskus kotimatkalla kokouksesta pelkäämään, löytyykö uudelle lukiolle todella poliittinen enemmistö.

Haluan korostaa, että kyseessä ei ollut mikään puolueiden välinen kiistely, vaan enemmänkin periaatteelinen pohdinta siitä, mihin kaikkeen kunta pystyy investoimaan. Satsaus uuteen lukioon ei ollut pieni, eikä sellaista ollut helppoa päättää, mutta itse päädyin näkemään uuden lukion nimenomaan investointina Pirkkalan tulevaisuuteen. Siksi haluan sanoa, että tehtyyn päätökseen tarvittiin kaikenvärisiä poliitikoita ja ennen kaikkea luottamista tulevaan.

Kuulemani ja näkemäni perusteella pidän todennäköisenä, että Pirkkalan yhteislukion kannatusyhdistyksellä ja sen keräämällä nimilistalla oli suuri vaikutus siihen, että riittävän monen päättäjän mieli saatiin uuden lukion rakentamisen taakse. Ilman tuota työtä emme ehkä olisi täällä tänään. Minä haluan kiittää yhdistystä lämpimästi tuosta työstä.

Toivon, että muistoni kertovat myös siitä, että kunnalliset päätökset eivät vain "tapahdu", vaan ne tehdään ja niiden tekijät ovat ihmisiä. Vaikuttaminen kannattaa ja sillä on väliä! Minä en enää ole Pirkkalan päättäjänä, mutta minä toivon, että painatte ajatukseni muistiin. Jos te haluatte jonkin kunnassa muuttuvan, älkää vain toivoko sen tapahtuvan, vaan tarttukaa toimeen ja vaatikaa muutosta. Tämä uusi hieno lukiorakennus toimikoon muistutuksena tuollaisen työn merkityksestä.

Ei kommentteja: